Zrakoplov raketa moze sletjeti na bilo koje mjesto na Zemlji za samo cetiri sata

Raketni motor Sabre kreirala je britanska tvrtka Reaction Engines. Moze se ugradivati u zrakoplove koji ce na taj nacin putovati do pet puta brze od brzine zvuka.

17.12.2014.
9:34
VOYO logo

Skylon raketa koja oduzima dah moci ce putovati takvom brzinom da ce stici do bilo kojeg odredista na svijetu za samo cetiri sata. Dosezat ce brzinu od cak 5.600 kilometara na sat.

Buduci da je pet puta ova letjelica brza od brzine zvuka, to znaci da ce joj od Europe do Australije trebati samo cetiri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabre je kratica za Synergetic Air-Breathing Rocket Engine, a iza ovog projekta stoji britanska tvrtka Reaction Engines. Prema sadasnjim planovima, za putnicki promet zrakoplov-raketa trebao bi biti spreman do 2019. godine. Putnicka verzija nazvana je Lapcat A2 i moci ce primiti 300 putnika na svoje ultrabrzo putovanje.

Iz tvrtke Reaction Engines tvrde da se Sabre moze iskoristiti za ubrzavanje postojecih zrakoplova. Danasnji putnicki zrakoplovi kada se voze brzinom vecom od 300 kilometara na sat, moraju sa sobom nositi dodatne rezervare s tekucim kisikom koji su tu kako bi gorivo bolje izgaralo. Dizajn Sabre koristi sustav cijevi napunjenih helijem. Kroz ove cijevi prolazi zrak, a helij pomaze da se ukloni toplina i da se kisik dovede do motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kada se nade u svemiru, letjelica je u stanju prebaciti se na raketni mod rada. Ovo znaci da letjelica moze putovati u orbiti oko 36 sati, a sluzit ce primjerice za takve stvari kao sto je lansiranje satelita u orbitu.

Prosle godine britanska vlada iznijela je planove da ulozi 60 milijuna funti u ovaj revolucionarni raketni motor koji ce biti u stanju odvesti ljude do Zemljine stratosfere za samo 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/3hM3DS2rN10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo