Znate li kako oprati automobil i spriječiti njegovo propadanje?

Zimi se polako bliži kraj, no njene posljedice će se na automobilu vidjeti još neko vrijeme.

28.2.2013.
11:20
VOYO logo

Kako biste nakon zime spriječili propadanje automobila i pojavu hrđe, važno je s vozila ukloniti ostatke soli, blata i kamenčiće.

Vanjsko pranje

Prije nego što vodom isperete prvi sloj prljavštine s automobila, provjerite ima li krupnih nečistoća na vašem autu. Ako ih ima, sami ih uklonite. Kad ste prvi put oprali auto čistom vodom, ulijte šampon u čistu vodu i uz pomoć kvalitetne pjene ćete uspjeti skinuti sve ono što je ostalo na automobilu od ove zime. S obzirom da se na tom dijelu zadržava najviše soli i nečistoća, nikako ne smijete zaboraviti na pranje podvozja vozila, što je najbolje obaviti u autopraonici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poliranje i nanošenje voska

Ovaj posao i nije tako lak, ali s obzirom na to da će nakon ovog tretmana vaš auto biti potpuno zaštićen od utjecaja sunca, kiše i prljavštine, vrijedi se pomučiti. Ukoliko nemate profesionalan uređaj za poliranje, dovoljno je uzeti vatu i pastu za poliranje, te kružnim pokretima ukloniti sitna površinska oštećenja.

Čišćenje unutrašnjosti

Prvo četkom očistite tepihe, usisajte podove i sjedišta, a posebnim sredstvom za plastiku očistite plastične površine. Kod pranja sjedišta koristite specijalan sprej za suho pranje, koji ujedno skida mrlje. Očistite i stakla, krov i tkaninu na vratima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pranje motora

Postoje dva rješenja kad je riječ o pranju motora – ili to učinimo sami ili auto odvezemo u servis na pranje automobila. Ako ste se odlučili za prvu opciju, morate nabaviti sprej za odmašćivanje, a električne instalacije treba zaštititi najlonom kako se ne bi smočile. Crijeva, filtere i plastiku pošpricajte sprejom i potom ih očistite krpom.

Dezinfekcija klime

Čišćenje klime je vrlo važna stvar. Ako ne očistite klimu, možete imati problema s bakterijama i neugodnim mirisom u automobilu. Ovaj posao je vrlo lagan i ne iziskuje mnogo vremena. U svim trgovinama autoopreme možete kupiti sprejeve za čišćenje klima-uređaja, a njihova uporaba također je vrlo jednostavna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poliranje farova

Farove prvo obrišite vlažnom krpom, zatim nanesite običnu pastu za zube i onda snažnim kružnim pokretima tretirajte par minuta. Vrlo brzo vratit ćete im stari sjaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo