ZF-ov automatik za BMW 'peticu' sa 8 stupnjeva prijenosa

Sada vec daleke 2008. godine vodeci proizvodac mjenjaca ZF predstavio je prvi automatski mjenjac s osam stupnjeva prijenosa koji je poboljsavao performanse i snizavao potrosnju.

16.12.2014.
12:05
VOYO logo

Novi osam stupanjski automatik moze izdrzati okretne momente do 500 Nm, a premijerno je ugraden u posve nove BMW-ove modele 518d i 520d.Kod novog mjenjaca optimiziranjem svih pokretnih i kliznih dijelova smanjeni su mehanicki otpori za 3% do 5 %, pise vidiauto.com. Vazna je novost da je omjer najveceg i najmanjeg prijenosnog omjera povecan sa 7 (prvi stupanj 4,71, osmi 0,67) na 7,8, sto se u voznji moze osjetiti kao veci okretni moment. Snizavanju potrosnje doprinosi cinjenica da je prosjecna brzina vrtnje po stupnju smanjena je za 50 o/min.

U gradu ce od koristi biti cinjenica kako sada kod stajanja u D modu auto nece kretati prema naprijed te ga vise nece trebati zadrzavati kocnicom ili mjenjac ubacivati u N.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tlak u mjenjacu je smanjen sa 5 na 3,5 bara, sto smanjuje utrosak energije, dakle i pogonskog goriva. Svi bitni elementi, od hidraulickog pretvaraca momenta i planetarnih prijenosnika, do prijenosnog mehanizma i viskoznih spojki, smanjili su dimenzije i masu, koristenjem kvalitetnijih materijala i uzih tolerancija.

Novost je da se pri konstatnim brzinama do 160 km/h kratkotrajno moze iskljuciti prijenos od motora cime se stedi gorivo. Mjenjac djeluje i na rad Start/Stop sustava te omogucava gasenje motora cim se auto zaustavi, a ne nakon 1,5 sekundi, kao kod dosadasnjeg modela. Novi softwer omogucava brzi odaziv na gas te brze izmjene stupnjeva prijenosa. ZF-ov automatski mjenjac osjetno poboljsava performanse BMW 518d i 520d te doprinosi smanjenju potrosnje goriva do dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nije u planu razvoj mjenjaca sa vise stupnjeva prijenosa jer je ZF-ov zakljucak da je osam stupnjeva optimum.

http://www.vidiauto.com/Novosti/Najave/ZF-ov-automatik-sa-8-stupnjeva-prijenosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo