OGLAS

Zabrana mobitela u vožnji ne smanjuje broj nesreća, tvrde znanstvenici

Zdrav razum govori nam da razgovaranje preko mobitela za vrijeme vožnje nije osobito ni pametna ni sigurna stvar za napraviti.

24.7.2014.
15:56
VOYO logo

Ipak, nedavna istraživanja otkrila su da zabrana upotrebe mobilnih telefona za vrijeme vožnje ne dovodi do smanjenja nesreća.

Rezultati su pomalo iznenađujući, pa su brojne znanstvenike i regulatore ostavili u čudu, pogotovo s obzirom na to da je 13 američkih saveznih država, okrug Columbia i nekoliko američkih teritorija zabranilo njihovu upotrebu vozačima dok upravljaju vozilom. Osim toga, 44 države posebno kažnjavaju pisanje tekstualnih poruka tijekom vožnje, prema podacima organizacije Governors Highway Safety Association.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovija studija, objavljena ovog ljeta u časopisu Transportation Research Part A: Policy and Practice, analizirala je kalifornijsku zabranu mobitela za vozače tijekom 2008. godine. Istraživači su otkrili da je broj nesreća pao samo s 66,7 nesreća dnevno na 65,2 dnevno u cijeloj državi, što je statistički minoran pad.

Rezultati su se pokazali sličnima i u drugim većim gradovima, uključujući San Francisco, Los Angeles i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišli smo tamo i očekivali da ćemo vidjeti nešto", rekao je Daniel Kaffine, jedan od autora studije. "Ali, bilo je prilično jasno da ne postoji uvjerljiv dokaz o smanjenju broja nesreća."

"Upotreba mobilnih telefona postala je sinonim za ometajuću vožnju, ali ometajuća vožnja nije postala problem s upotrebom mobilnih telefona", zapaža Russ Rader, stariji potpredsjednik za komunikacije u Osiguravajućem institutu za cestovnu sigurnost (IIHS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim korištenja mobitela, ljudi čine i puno drugih stvari za volanom koje ih ometaju", dodao je on.

Dakle, postoji velika mogućnost da upotreba mobilnih telefona nije tako loša kao što se to prije vjerovalo. Neke prijašnje studije pokazale su da je to opasno kao i vožnja u pijanom stanju, međutim neki znanstvenici se s tim ne slažu jer ističu da vozači mogu jednostavno odložiti svoje telefone u bilo koje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja da je razgovaranje na mobitel u vožnji opasno kao i vožnja u pijanom stanju, nije istinita", rekao je Kaffine, profesor ekonomije na Sveučilištu Colorado.

Ipak, većina znanstvenika i vozača ne osporava da razgovor putem mobitela dok ste za volanom nije barem djelomično ometaujući. Pitanje koje onda preostaje je: kako to riješiti? Zabrana mobitela u vožnji jedan je od načina s kojim se pokušalo, međutim istraživanje prof. Kaffinea i drugih pokazuje da to i nije baš učinkovita taktika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo

Još iz rubrike

Image
POWERED BY SCHWEPPES /

Under the Tonic Mistletoe