FOTO/VIDEO: / Volkswagenov Golf VII – europski automobil godine!

U sklopu 83. međunarodnog sajma automobila u Ženevi Volkswagenov Golf proglašen je europskim automobilom godine (Car of the Year 2013).

5.3.2013.
10:24
VOYO logo

Sedma generacija Golfa uvjerljivo je osvojila prvo mjesto s 414 osvojenih bodova. Žiri se sastojao od 58 specijaliziranih automobilskih novinara iz 22 europske države.

Golf je ovoga puta potukao konkurenciju jer su drugoplasirani blizanci Toyota GT86 / Subaru BRZ osvojili samo 202 boda, dok je na trećem mjestu Volvo V40 sa 189 osvojenih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su u potrazi za privrženošću i povjerenjem", rekao je Martin Winterkorn, predsjednik Volkswagenove AG uprave na svečanosti proglašenja, noć prije službenog otvaranja sajma automobila. "Oni traže pouzdanost i vrijednost više nego ikad prije."

Na četvrto mjesto plasirao se Ford B-Max sa 148 bodova, peto je zauzeo Mercedes-Benz A klase sa 138 bodova, šesto mjesto Renault Clio IV sa 128 bodova, sedmo Peugeot 208 sa 120 bodova, a osmo Hyundai i30 sa 111 osvojenih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za titulu Automobil godine konkurirali su svi automobili koji su se na europskom tržištu pojavili 2012. godine. Jedini uvjet bio je da su prodani u najmanje 5.000 primjeraka.

Žiri je naveo brojne razloge zbog kojih se odlučio na VW Golf, kojemu je ovo drugi put u povijesti da osvaja ovu nagradu. Osvojio ju je i 1992. godine s modelom VW Golf III.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki standardi koji se odnose na "sigurnost, ekonomičnost, dinamičnost i udobnost", oblik i završna obrada ovog automobila, broj različitih karoserijskih izvedbi, motor te značajno smanjenje potrošnje goriva, razlozi su koji su presudili da Golf sedme generacije osvoji ovu titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo