U Helsinkiju građani uskoro neće posjedovati vlastite automobile

Helsinki, Finska nije grad koji nema određenog iskustva u alternativama kad je riječ o javnom prijevozu.

29.8.2014.
11:52
VOYO logo

Štoviše, osobni automobili neće uskoro biti opcija nikome tko živi u tom gradu. Kako piše Navigant Research, Helsinki radi na integriranom sustavu koji bi omogućio korisnicima da imaju jedan račun kojim plaćaju za dijeljenje automobila (carsharing), bicikala (bikesharing), javni prijevoz (autobusi, tramvaji...) i još mnogo toga.

Navigant kaže da je kombiniranje svih načina prijevoza u jednu mrežu plaćanja "konačni dio slagalice koja čini ovu shemu doista transformativnom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je sigurno veći i radikalniji potez od svega onoga što smo dosada čuli, a što cilja na to da potakne ljude da se odreknu svojih osobnih vozila.

Želite li bicikl na pola kilometra do pekare? Sjednite na njega i odvezite se. Morate u trgovinu kupiti gnojivo i lopatu za svoj vrt? Provjerite koje vozilo vam je dostupno. Želite li obitelj povesti u zoološki vrt? Najbolje da se odvezete tramvajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad građanima ove mogućnosti postanu široko dostupne, punjenje spremnika za gorivo, plaćanje auomobilskog osiguranja i popravaka te slične stvari postat će mnogo manje privlačne.

Ili, kao što Navigant kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj koncept je zapravo transportna verzija drugih biznisa koji se okreću od prodaje proizvoda prema prodaji usluga ili koristi koje potrošač želi od tog proizvoda. Zastarijevanje tehnologije više ne čini dobar biznis smislenim, a potrošači mogu imati koristi od stalnih poboljšanja u tehnologiji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo