OGLAS

Top 10 savjeta kojih se trebate pridržavati kako bi vam auto što dulje trajao

Kako produljiti vijek trajanja svom automobilu?

25.11.2014.
15:40
VOYO logo

Tko ne bi želio da mu automobil dulje traje? Razlozi za kvar automobila mogu se svesti na dvije vrste. Kvarovi koji ovise o samoj kvaliteti automobila i na koje ne možemo utjecati budući da se i najkvalitetniji automobil može pokvariti zbog greške proizvođača. Sjetimo se samo povlačenja stotina tisuća ili milijuna automobila velikih proizvođača kao što su Toyota, General Motors, BMW, Lexus, Nissan... Za drugu vrst kvarova odgovorni su sami vozači i na njih itekako možemo utjecati.

Savjet ako ako ste tek kupili automobil

U slučaju da imate novi automobil, prvo razdoblje, odnosno prvih nekoliko tisuća kilometara (od 1.600 do čak 5.000), nemojte prejako gaziti papučicu gasa - držite brzinu i broj okretaja ispod granice koju preporučuje proizvođač vašeg automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripazite na ulje motora

Ako je prošlo neko dulje vrijeme od kada ste promijenili ulje u motoru, dobro bi bilo da ga prije zime promijenite. Motor automobila lakše ćete pokrenuti sa svježim uljem. Zimi obično bolje funkcionira ulje niskog viskoziteta, no svakako provjerite u dokumentaciji automobila što vam savjetuje proizvođač. Naravno, najgore što vam se može dogoditi jest da motor automobila ostane bez ulja.

Provjeravajte pritisak u gumama

Gume uvjek provjeravajte u hladnom stanju jer guma na različitim temperaturama pokazuje različiti pritisak. Općenito se uzima da guma izgubi 0,1 bara pritiska na svakih 10 Celzijevih stupnjeva pada vanjske temperature. Obično se na stranama vrata ili praga nalazi podatak proizvođača o optimalnom tlaku u gumama. Prije očitovanja tlaka u gumama nemojte voziti automobil jer će to uzrokovati rast tlaka u gumi i dati vam pogrešna očitavanja. Osim što su ispravno napumpane i balansirane gume važne za vašu sigurnost, također će ove mjere smanjiti njihovo prerano trošenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažljivo upalite i zagrijte motor

Nikada nemojte "turirati" motor neposredno nakon paljenja. Na taj način motor radi pod opterećenjem i bez potrebe se prekomjerno troše neki dijelovi jer ulje još nije stiglo u sve dijelove sustava. To posebno vrijedi za zimske mjesece.

Ubrzavajte polako

Kada počnete voziti, ubrzavajte polako. Unutrašnji dijelovi motora najviše će se habati ako prvih deset do dvadeset minuta vožnje naglo pritišćete papučicu gasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte dopustiti da ostanete bez goriva

Nivo goriva nikada ne bi smio biti manji od petine zapremine rezervoara. To posebno vrijedi za dizelske motore. Sustav za ubrizgavanje goriva omogućava precizno doziranje goriva, ovisno o vrsti i tipu motora. Na dnu rezervoara tijekom vremena natalože se čestice nečistoća koje mogu začepiti današnje elekronske sustave za ubrizgavanje goriva.

Održavajte motor i karoseriju čistim

Postoji više razloga zašto motor treba održavati čistim od nagomilane masti i ulja. Redovitim čišćenjem smanjujete opasnost od požara, a čist motor manje će se zagrijavati. Osim toga, lakše je provjeriti i servisirati sastavne dijelove čistog motora. Također održavajte karoseriju vašeg automobila. Sol, kojom se posipaju ceste u zimskim mjesecima, može biti vrlo šetna. Ukrasne lajsne, branici i ostali limeni dijelovi su podložni koroziji, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka na tim dijelovima trebalo popraviti prije zime, jer zima može povećati oštećenje. Za zaštitu karoserije, namažite voskom automobil (u gotovo svakoj autopraonici to možete zatražiti), a postoje i sredstva s kojima možete i donju stranu automobila zaštititi zaštitnim premazom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što manje vozite u prvoj brzini

Pokušajte što manje voziti u prvoj brzini. Osobito je važno da prilikom kretanja unatrag (rikverc) nikada ne ubacite u prvu brzinu i pustite kvačilo prije nego automobil u potpunosti zaustavite i obratno.

Što manje koristite kvačilo

Mnogi vozači naučili su na uzbrdici dovesti automobil u "ravnotežu" koristeći optimalan pitisak gasa u odnosu na kvačilo. Automobil će vam dulje trajati ako se odlučite u tim slučajevima koristiti ručnu kočnicu (osim ako nije riječ o automatiku). Također na semaforima ili prilikom kraćeg zaustavljanja, bolje je izbaciti automobil iz brzine nego da stalno držite popučicu kvačila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte rupe na cesti

Produžite vijek svom automobilu pažljivom vožnjom. Pridržavajte se ograničenja brzine i izbjegavajte brzo kretanja, ubrzavanje i zaustavljanje. Također izbjegavajte rupe i manje objekte koji se mogu pojaviti na cesti. Ako živite u gradu, naročito obratite pažnju na to da izbjegavate naglo penjanje na ivičnjake ili udarce gumama o rubnik pri parkiranju. I, naravno, ne spaljujte gume okretanjem pod ručnom kočnicom.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo

Još iz rubrike

Image
POWERED BY SCHWEPPES /

Under the Tonic Mistletoe