Stručnjaci predviđaju da će polovica svih radijskih postaja nestati do 2024.

Gordon Borell je veliki obožavatelj povijesti.

29.10.2014.
12:14
VOYO logo

Borellovo predviđanje ne bi trebalo biti iznenađenje za svakoga tko ima smartphone i jednu ili više aplikacija za streaming audio sadržaja.

Aplikacija Pandora vam pušta beskrajni niz vaših omiljenih izvođača koristeći svoj glazbeni algoritam Music Genome. Spotify, Rdio, Beats i druge aplikacije omogućavaju vam da puštate bilo koji album bilo kojeg izvođača u bilo koje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I aplikacije poput TuneIna ili bilo koje druge aplikacije koje sadrže specijalizirane vijesti i podcastove, isporučit će vam sadržaj točno onda kada vi to želite.

U razgovoru za RAIN - Radio And Internet News, Borell je usporedio promjene kontrolne ploče na automobilu s pojavom radija u tiskanom svijetu i televizije u radijskom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada industrija prolazi kroz još jednu značajnu promjenu. Kontrolna ploča u automobilu je slična televizijskoj konkurenciji koja je rascjepkala primetime publiku. Što je sada temeljna stvar? Zadaća industrije je da shvati: Što dalje?"

Borell ne predviđa smrt svih radijskih postaja - niti je spomenuo satelitski radio, koji ima i svojih problema - jer će najjači igrači na tržištu i dalje opstati. Ali, on predviđa renesansu manjih postaja koje će ponovno preuzeti određene frekvencije, primjerice postaje lokalnih organizacija, crkava, škola i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ističe ipak da su "postaje" na putu izumiranja.

"Postoje i drugi načini slanja zvuka", kaže Borell i dodaje da nam više neće trebati licence, odnosno koncesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo