Rabljeni Golf bit će jeftiniji i do 1.000, Audi A8 skuplji 7.000 €

Dva najveća trgovca rabljenim automobilima u Hrvatskoj različito dočekuju novi zakon o trošarinama koji će stupiti na snagu 1. srpnja.

5.2.2013.
9:16
VOYO logo

Stipe Miličević, predsjednik Uprave TRCZ-a, ponajvećeg domaćeg trgovca rabljenih automobila, kaže da će uvoz rabljenih automobila od 1. srpnja doista biti povoljniji te će njegova tvrtka od srpnja redovito ići u kupnju preko granice.

"Dosad gotovo i nismo uvozili rabljene automobile jer se to ne isplati, nema tu matematike. Rabljena vozila u Hrvatskoj su povoljnija od onih u inozemstvu, a jeftino se uvoze samo ona s puno prijeđenih kilometara. Lani smo uvezli samo pet automobila", kazao je Miličević za 21. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplati se pričekati 1. srpnja

Smatra i da se onima koji namjeravaju kupiti rabljeni automobil isplati pričekati 1. srpnja, jer bi cijena manjih i jeftinijih automobila s niskom emisijom CO2 mogla biti i do tisuću eura niža nego sad. "Najbolje idu mali automobili jer ljudi danas kupuju automobile koji optimalno zadovoljavaju njihove potrebe. Na ruku će im ići to što će automobili poput Golfa, Renault Clia ili malog Peugeota pojeftiniti nekoliko tisuća kuna, možda čak i za oko tisuću eura", kazao je Miličević, dodavši da će skupi automobili poput BMW-a "petice" ili Audija A8 poskupjeti za pedesetak tisuća kuna.

Podsjetimo, trošarina na rabljene automobile obračunava se identično onoj na nove automobile, dakle prema vrijednosti i emisiji CO2, pa će zbog toga biti isplativije uvesti manji automobil s modernim motorom, za kojima je u Hrvatskoj ionako najveća potražnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemamo potrebe za uvozom'

No, u Weltautu, drugom velikom trgovcu rabljenim automobilima, kažu da će i dalje prodavati automobile kupljene u Hrvatskoj. "Nitko još ne zna što će se događati nakon 1. srpnja, ali ne vjerujem da će se dogoditi nešto dramatično. Uvoz neće ozbiljnije porasti, vjerojatno će biti samo nekih manjih korekcija", kazao je Neven Dunkić, voditelj odjela rabljenih vozila u P.Z. Autu. Kazao je i da su rabljeni automobili u inozemstvu u pravilu i bolje opremljeni pa su samim time skuplji. "Mi smo koncentrirani na hrvatsko tržište, gdje ima sasvim dovoljno automobila pa nema potrebe da idemo van", objasnio je Dunkić za 21. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo