Elon Musk predstavio novu svemirsku letjelicu Dragon V2

Tvrtka SpaceX predstavila je svoju letjelicu Dragon V2 koja bi za tri godine trebala američke astronaute prebacivati do Međunarodne svemirske postaju (ISS) i tako okončati ovisnost o ruskom Sojuzu.

30.5.2014.
20:02
VOYO logo

Kada Dragon V2 počne prevoziti astronaute u svemir bit će to prvi put s američkog tla nakon posljednjeg leta u srpnju 2011.

Od tada Sjedinjene Države ovise isključivo o ruskim letjelicama za slanje u svemir astronauta za što izdvajaju oko 70 milijuna dolara po sjedištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragon V2 "predstavlja velik tehnološki skok", izjavio je Elon Musk, generalni direktor i osnivač SpaceX-a kada je u četvrtak navečer predstavio letjelicu u Hawthorneu blizu Los Angelesa.

Bijele boje, Dragon V2 nalikuje Dragonu 1, ali je izduljenijeg oblika. Dragon 1 prvi je privatni svemirski brod koji je 2012. pristao na ISS i isporučio mu opremu, nakon čega je obavio još tri misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragon V2 moći će se spustiti na Zemlju precizno kao helikopter", kazao je Musk.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je tvrtke SpaceX, Boeing, Sierra Nevadu i Blue Origin za izradu letjelice koja će put ISS-a voziti astronaute u okviru javno-privatnog partnerstva. Pritisak da se plan ostvari čim prije pojačan je napetostima u odnosima između Moskve i Washingtona zbog krize u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku je ravnatelj NASA-e Charles Bolden pozvao Kongres da dodijeli sva tražena sredstva u proračunu za 2015. svemirskoj agenciji kako bi se financiralo partnerstvo s privatnim sektorom i ocijenio je "neprihvatljivim" da SAD ovisi o Rusiji.

NASA-in je projekt i gradnja kapsule Orion koja bi jednoga dana trebala prebacivati astronaute na Mars.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je NASA zaključila ugovor vrijedan 1,9 milijarde dolara o opskrbi opremom ISS-a s Orbital Sciences Corporation koja je izradila kapsulu Cygnus, a ova je prvu isporuku obavila u siječnju 2014.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo