PRECIJENIO JE SVOJU MOĆ / Volkswagenov patrijarh Ferdinand Piëch izgubio bitku

Borba na vrhu najvećeg europskog automobilskog koncerna je završila neočekivano. Patrijarh Ferdinand Piëch je očito precijenio svoju moć i bio prisiljen napustiti automobilski Olimp.

28.4.2015.
9:22
VOYO logo

Njemački mediji sudbinu Ferninada Piëcha uspoređuju sa sudbinom starog lava, dosadašnjeg vođe krda, koji je u posljednjem pokušaju pokazivanja „tko je gazda u kući“ precijenio svoje mogućnosti i navukao bijes krda na sebe. Najvažniju bitku u borbi za moć u najvećem europskom automobilskom koncernu Piëch je u subotu izgubio. I bio prisiljen otići, javlaj Deutsche Welle.

„Pomanjkanje povjerenja“

Nakon nekoliko sati dramatične borbe u jednoj prostoriji provincijskog aerodroma u Braunschweigu (situacija je bila toliko napeta da šefovi nisu imali vremena iz svojih privatnih aviona otići u nedaleko sjedište Volkswagena u Wolfsburgu) 78-godišnji Piëch je dao ostavku na mjestu šefa kontrolnog gremija Volkswagena. Kao pripadnik dinastije Porsche koja drži 50 posto dionica Volkswagena, Piëch će i u budućnosti na neki način zasigurno povlačiti poteze. Ali subotnja ostavka je definitivni silazak s trona. „Članovi nadzornog odbora su jednoglasno odlučili da nakon prošlotjednih događaja nema više nema onoliko povjerenja koliko je potrebno za nastavak dobre suradnje“, priopćio je nedvosmisleno vrh Volkswagena u subotu navečer. U nastavku se govori o „obostranoj odluci“ i „dobrim željama za budućnost“, što su floskule koje se upotrebljavaju kada se nekoga najuri iz poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šansa za novi početak?

Kada se govori o „prošlotjednim događajima“ tada se misli na javni pritisak koji je Piëch vršio na predsjednika uprave Martina Winterkorna, govoreći u medijima kako se „distancirao“ od šefa Volkswagena. Na kraju se Volkswagen distancirao od Piëcha. Na Piëchovo mjesto je kao v.d. zasjeo predstavnik sindikata metalaca u kontrolnom odboru IG Metall Berthold Huber, koji je ukazao na „ogromne zasluge“ Piëcha u godinama koje je u različitim funkcijama proveo na vrhu Volkswagena. No kakve posljedice bi ove turbulencije na vrhu Volkswagene mogle imati po budućnost drugog po redu najvećeg svjetskog automobilskog koncerna?

Mnogi promatrači vide šansu za novi početak donjosaskog koncerna, posebice za promjene u segmentu Golf/Passat koji je navodno bio i razlog kritike Piëcha na račun Winterkorna. Dalji uteg koji Volkswagen koči na putu ka još više uspjeha i je, po mišljenju mnogih, precentralistički način upravljanja koncernom, što po mnogima više nije „u skladu s vremenom“. Dijelovi VW vodstva, posebice predstavnici radnika, smatraju da bi pojedini segmenti trebali dobiti više samostalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo