Olupina Ferrarija prodana kao umjetničko djelo za 180.000 eura

Jeste li ikada vidjeli totalno razbijeni automobil i pomislili; oh kakvo lijepo umjetničko djelo? Ako jeste, niste sami jer postoji još mnoštvo ljudi koji cijene estetiku slupanih automobila.

4.11.2013.
10:15
VOYO logo

Francuski umjetnik Bertrand Lavier u olupini Ferrarija Dino 308 GT4 vidio je umjetničko djelo Važno je reći da umjetnik nije ničim intervenirao na automobilu već ga je izložio u stanju u kojem ga je i nabavio. Ovaj crveni Dino tako u sebi sjedinjuje Bertoneov dizajn, Maranellovu umješnost izrade i sile fizike koje su mu deformirale oblik.

Lavier je jednostavno bio zadivljen kada ga je vidio. Taj umjetnički postupak kada se predmet iz svakodnevnog života stavlja u kontekst umjetnosti poznat je pod nazivom "ready-made". Na ovogodišnjem izdanju međunarodne izložbe suvremene umjetnosti FIAC koja se održava u Parizu, Ferrari je tako postao jedan od najčudnijih umjetničkih objekata koji su ponuđeni na prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dino je prodan trgovcu umjetnina Yvonu Lambertu za 250.000 dolara (181,185 eura) za jednog nepoznatog turskog kolekcionara.

Zaista se može činiti misterioznim zašto bi netko kupovao totalno uništeni Ferrari kada se dobar Ferrari Dino GT4 može pronaći već za 30.000 eura. U redu, ako već želite jedan koji je razbijen, uvijek to možete učinite sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Dino 308 GT4 pogoni 3.0-litarski V8 motor koji razvija 252 KS. Dizajnirao ga je Bertone, a proizvodio se 70-tih godina prošlog stoljeća. Sve do 1976. godine prodavao se samo pod imenom Dino kako bi se razlikovao od Ferrarijevih V12 modela. Između 1973. i 1976. godine proizvedeno je oko 2.800 primeraka ovog automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo