OD NEDJELJE PROMJENA PRAVILA NA CESTI / Prelazimo na ljetno računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju pomiče se kazaljka na satu za jedan sat unaprijed. Kako je priopćio DZM, u 2015. godini ljetno računanje vremena počinje 29.

25.3.2015.
9:28
VOYO logo

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena. Time ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima.

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini (NN 15/15) od 29. ožujka, počinje ljetno računanja vremena i prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. Na ostalim motornim vozilima ipak moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme itd.), bez obzira na ljetno računanje vremena.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni. Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama obavezna su u Italiji, dok su u Mađarskoj obavezna na cestama izvan naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pomicanja sata u HŽ-u će biti organizirana posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na točno vrijeme.

Ljetno računanje vremena nastalo je u svrhu boljeg iskorištavanja produljenih ljetnih dana. Prvi je na tu ideju 1784. godine došao Benjamin Franklin. Franklin je o tome pisao u jednom svom eseju, a 1907. godine istu ideju britanskom parlamentu predložio je William Willet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetno računanje vremena najviše koristi državama koje su udaljenije od ekvatora, a do danas ga je uvelo oko 70 država svijeta.

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana doprinose većoj sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo