Najveći grad u Finskoj želi zamijeniti automobile s aplikacijama

Novi sustav će integrirati sav gradski javni prijevoz i privatne vozače u jednu aplikaciju

15.7.2014.
10:34
VOYO logo

Zahvaljujući internetu i pametnim telefonima, dijeljenje automobila (car sharing) postalo je jako popularno u posljednjih nekoliko godina.

Gradsko poglavarstvo Helsinkija, Finska, želi sada ovu ideju proširiti do krajnosti. Do 2025. godine zamijeniti će većinu vozila u privatnom vlasništvu sa sveobuhvatnom aplikacijom koja bi također nudila pristup svim dijeljenim mogućnostima transporta u gradu, plus vremenska prognoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izvjestio list Helsinki Times, ideja je da se ponudi svakom građaninu koji putuje, primjerice na posao, niz transportnih mogućnosti koje će biti prilagođene izravno njemu i njegovim okolnostima. Primjerice, ako počne padati kiša, aplikacija će preporučiti kada točno trebate zamijeniti bicikl za taksi.

Ideju pod nazivom "mobilnost kao usluga" prvi put je predložila inženjerka transporta Sonja Heikkilä u svom magistarskom radu (koji su naručile gradske vlasti). Ona će početi skromno, barem u ovim prvim fazama, a plan je da se prvi testovi obave početkom 2015. u četvrti Vallila u Helsinkiju. Vlada projekt planira proširiti od tamo na druge četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja koja je Fincima pala na pamet zahtijeva fleksibilne modele plaćanja koji nude različite pakete, kao što su plaćanje po kilometru ili mjesečne propusnice.

To je ambiciozan prijedlog, a kako su se pokazali prethodni pokusi u osmišljavanju javnog prijevoza, sve bi moglo biti kompliciranije u praksi nego u teoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako vlasništvo nad automobila već opada u nekim urbanim područjima, a zamijenjuju ih alternativni modeli transporta, vrijeme za ovu ideju vjerojatno tek dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo