MUP / još ne zna kako će izgledati registarske pločice s europskim logom

30.6.2014.
7:27
VOYO logo

MUP je od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja ove godine proveo javnu raspravu u vezi novih registracijskih područja i izgleda novih registarskih pločica, u sklopu koje je stiglo nekoliko stotina prijedloga.

Dosad je obavljena analiza pristiglih prijedloga, ali još uvijek nisu doneseni konačni zaključci jer se želi temeljito razmotriti mišljenje javnosti i struke, navodi MUP u odgovoru Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira u skorije vrijeme raspisati javni natječaj na kojemu bi se birao novi dizajn registarskih pločica, čije se izdavanje okvirno planira za početak 2015.

Varijanta pločica bez oznaka registarskog područja još na razmatranju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na pristigle prijedloge te iskustva, MUP razmišlja o uvođenju novih registracijskih područja, tako da oznaka na pločici ne bude vezana uz ime grada, kao dosad, ali ni županije ili nekog drugog područja.

Po modelu koji se primjenjuje u nekoliko država članica EU kao i, primjerice, u BiH, prema samoj oznaci pločice ne bi bilo vidljivo područje, odnosno mjesto gdje je vozilo registrirano, kažu u MUP-u. Međutim, konačna odluka nije donesena nego su to samo razne varijante koje se još uvijek razmatraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgled europskog loga u koji se na pločicama upisuje međunarodna oznaka države propisan je uredbom Vijeća EU, no u MUP-u kažu da ona ne propisuje obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici.

Na prijedloge pločica s europskim logom, koje je MUP predstavio krajem 2013., obrušili su se dizajneri ocjenivši ih "katastrofom koja će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko dizajnersko društvo tada je ustvrdilo da MUP-ovi prijedlozi pločica ne zadovoljavaju najosnovnije standarde njihove namjene - nisu čitljivi i ne komuniciraju jasan i sustavno osmišljen identitet.

Nakon kritika zbog "netransparentne javne rasprave koja je unaprijed zaobišla dizajnere i svela odlučivanje o bitnoj i dugoročnoj stvari na populističku referendumsku anketu", ministar Ranko Ostojić sastao se s dizajnerima kojima je rekao da će zatražiti i mišljenje struke kako bi se našlo najbolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se uvođenje novih registracijskih pločica tek očekuje, zbog ulaska u Europsku uniju već su promijenjeni brojni dokumenti, od osobne iskaznice do vozačke i prometne dozvole.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo