Motoristi oprez! Najranijivija ste skupina u prometu, a za policiju - 'prioritet'

Nadzor mopedista i motociklista bit će jedan od ovogodišnjih prioriteta zagrebačkih prometnika, najavila je policija uoči proljetnog ovorenja sezone vožnje na dva kotača.

14.3.2014.
15:26
VOYO logo

U policiji podsjećaju da motoristi ne bi trebali olako shvaćati opasnosti u prometu. Moraju razumjeti da su njihovi oktanski ljubimci s dva kotača, kao i sva druga vozila, "opće opasna sredstva", samo što su posljedice nesreća na njima u pravilu teže ozljede ili smrt.

Vozači mopeda i motocikala su prema policijskim podacima sami skrivili većinu najtežih nesreća u kojima su sudjelovali, a najčešći uzrok bila je brzina. Oni su ujedno jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu, što potvrđuje i podatak da je u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju mopedi i motocikli poginulo 11,11 posto od ukupnog broja poginulih dok ta vrsta prijevoznih sredstava u ukupnom broju vozila sudjeluju s manje od šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon brzine motoristi najčešće stradavaju jer ne nose zaštitne kacige, ali i zato što im drugi vozači oduzimaju prednost.

Krajem prošle godine na zagrebačkom je području zabilježeno oko 26 tisuća mopeda i motocikala, njihovi su vozači sudjelovali su u ukupno 472 nesreće, što je 109 nesreća ili 18,76 posto manje u odnosu na 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u odnosu na 2012. crna statistika smanjena za polovinu prošle je godine stradalo pet vozača motocikala i dva vozača mopeda. Čak pet tih nesreća skrivili su motoristi, a tek za po jednu vozač bicikla i autobusa. Od sedam poginulih motorista trojica nosu nosila kacigu.

Gledajući statistike najčešće greške i prekršaji vozača ostalih vozila koje ugrožavaju motoriste su neprovjeravanje mrtvog kuta, skretanje bez 'žmigavca', oduzimaju prednost na raskrižju te neoprezno otvaranje vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo