Mladi hrvatski poduzetnik krece u veliku balkansku avanturu

Poduzetnik Sasa Cvetojevic je naumio elektricnim automobilom odvoziti 2.200 kilometara kroz regiju.

17.9.2014.
13:22
VOYO logo

Osnivac Zagrebackog inkubatora poduzetnistva, Sasa Cvetojevic, sutra u 15 sati ispred Green Golda krece na put od 2200 km elektricnim automobilom Tesla S. Na polasku ce ga pratiti konvoj od desetak elektricnih i hibridnih vozila, pise Lider.

Tesla Convoy 2014 je inicijativa kojom se zeli popularizirati uporaba elektricnih i hibridnih vozila u jugoistocnoj Europi. Dio je sire inicijative koja je pokrenuta u Smiljanu, mjestu rodenja naseg najveceg znanstvenika Nikole Tesle, 10.srpnja 2014 na dan njegova rodenja. Okupila se grupa od pedesetak poduzetnika i investitora, sa svih strana svijeta, stovatelja lika i djela Nikole Tesle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom je dogadanju zakljuceno kako treba pokrenuti aktivnosti kojima bi se omogucilo nekom novom potencijalnom znanstveniku, kalibra Nikole Tesle, izlazak na svjetlo dana. Zakljuceno je da regija ima potencijala, ali da mladi i inovativni ljudi tesko uspijevaju razviti svoje projekte, te da treba poticati inovativnu kulturu i poduzetnistvo u regiji, te ljude koji imaju dobre projekte povezivati s investitorima i mentorima iz zemalja koje imaju kapital.

Stoga se pristupilo inicijativi formiranja World Tesla Innovative Network – organizacije koja ce djelovati kao globalni akcelerator za startupe iz regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tesla Convoy 2014 starta 18.09. u 15 sati ispred Green Gold centra, Radnicka 52. Na startu ce se Tesli S pridruziti jos nekoliko elektricnih i hibridnih vozila koja ce zajedno odvesti dio rute. Vozilo Tesla S i vozac Sasa Cvetojevic ce preci cijelu rutu, a na svim tockama zaustavljanja pridruziti ce mu se razna vozila – od elektricnih, hibridnih pa cak i onih sa klasicnim motorima s unutarnjim izgaranjem, te ce u konvoju voziti dio rute.

Na mjestima zaustavljanja organizirana su dogadanja kojima ce nazociti gradonacelnici, nacelnici opcina, rektori i dekani fakulteta i sveucilista iz gradova na ruti, te ministri i duznosnici ministarstava zaduzenih za zelene tehnologije, znanost i obrazovanje. Svim zainteresiranima ce biti omoguceno upoznavanje s elaktricnim automobilima i prednostima koristenja istih. Definirati ce se pogodna mjesta za postavljanje punionica za elektricne automobile. Organizator Tesla Convoy 2014 – poduzetnik i direktor EMKICE centra – Ilija Vuckov izjavio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Siguran sam da cemo vec u roku od nekoliko mjeseci nakon ovog dogadanja imati prve punionice u zemljama kroz koje cemo proci. Gradonacelnici Nisa, Skopja, Tetova, Pristine, Tirane i Podgorice, te ministri okolisa Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore vec su potvrdili svoje prisustvo na dogadanjima povezaim s konvojem, te su izrazili interes oko postavljanja prvih punionica. Prva je vec spremna za postavljanje u Skoplju 20.09. kad ce Tesla S biti na glavnom trgu. Ocekujemo uskoro i zavrsne potvrde ostalih duznosnika iz gradova na ruti.“

Sasa Cvetojevic, poduzetnik i investitor iz Hrvatske i vlasnik prvog Tesla S automobila registriranog u regiji izjavio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo ce biti pravi test izdrzljivosti vozila. Infrastrukture i punjaca nema, moramo puniti na svim mogucim izvorima elektricne energije. Od obicnih kucnih uticnica, preko industrijskih uticnica u pogonima i skladistima, pa sve do jednog zidnog punjaca kojeg nosimo sa sobom. Nadam se da cemo ga uspjeti spojiti i demonstrirati nacin rada, te bar ponegdje smanjiti vrijeme potrebno za punjenje baterija.“

Ruta Tesla Convoy 2014: 18.09. 15:00 Zagreb Start, kratko zaustavljanje u Vinariji Zdjelarevic, punjenje 18.09. Beograd 19.09. Nis 20.09. Skopje 21.09. Tetovo SEEU Campus 22.09. jutro, Pristina 22.09. vecer, Tirana 23.09. jutro, Podgorica 23.09. vecer, Dubrovnik 24.09. prije podne, Split 24.09. vecer, Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo