Isplati li se u inozemstvo po automobil?

U posljednje je vrijeme vrlo aktualno pitanje isplati li se po rabljeno vozilo ići izvan Hrvatske ili ne. Godina će završiti s manje od 30 tisuća prodanih automobila (2008. prodano je 80 tisuća).

26.11.2013.
11:10
VOYO logo

Od 1. srpnja u Hrvatskoj vrijede nova pravila prilikom uvoza automobila. Trošarine na nove i rabljene automobile konačno su izjednačene, što svakako pogoduje kupcima. Osnovicu za oporezivanje određuje Centar za vozila Hrvatske. Za automobil vrijednosti do 100.000 kuna porez iznosi jedan posto, odnosno tisuću kuna, a do 150 tisuća dva posto, a u trošarinu ulaze još i obračuni prema emisiji CO2, piše Glas Istre.

Vani se još isplati kupovati, ali do sada omiljene limuzine srednje klase iz "njemačkog svetog trojstva" - Audi A4, BMW serije 3 i Mercedesu C klase, više nisu isplative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čak i da je računica povoljna, a u Njemačkoj je zasigurno moguće naći "mercedes" povoljnije nego na precijenjenom domaćem tržištu, valja imati na umu da je riječ o automobilima s uglavnom velikim brojem prijeđenih kilometara i vrlo skupim dijelovima.

Najsigurnije je potražiti dvije-tri godine star automobil, snage do 120 KS, s najviše 60 tisuća prijeđenih kilometara i servisnom knjižicom, a kojeg prodaju ovlašteni trgovci, nipošto fizičke osobe koje u oglasnicima nude više vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli članak možete pogledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo