Hrvatska će do 2017. imati biciklističku stazu od Zagreba do Slovenije

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.5.2015.
9:04
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

To je dio buduće jedinstvene hrvatske biciklističke rute duž obale Save, od granice sa Srbijom do granice sa Slovenijom.

Idejna začetnica i voditeljica projekta iz udruge Moj bicikl Darinka Jug kazala je da dio 'zelenog puta' od granice sa Slovenijom odnosno od Bregane do Lijevog Dubrovčaka najvećim dijelom sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007–2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 2014. pokrenuta je prva faza koja traje do lipnja 2105. S drugom fazom projekta počinjemo već u srpnju i trebala bi biti gotova 2016. da bismo 2017. mogli voziti najdužim Greenwayem u Europi, rekla je Jug.

U tom razdoblju, kaže, potrebne su im sugestije i povratne informacije potencijalnih korisnika, ali i javnosti da bi se projekt realizirao što bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić: Osim administracije, ne postoje druge granice

Jug je zahvalila zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću što je idejno rješenje odmah prepoznao kao dobro i podržao tu viziju iako su, kazala je, mnogi bili skeptični i govorili da je san i utopija 'zeleni put' graditi u Hrvatskoj.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo što je Zagrebačka županija dio tog projekta i što će ga financirati EU. "Teško je financirati tako velike projekte, čiji je Grad Zagreb nositelj, a nama partner, no vjerujem da ćemo ga uspješno završiti", kazao je. Dodao je kako se nada da će mnogi od oko 60 milijuna 'cikloturista' posjetiti Greenway i tako poboljšati razvoj županijskog turizma i gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je istaknuo da to nije jedini projekt na kojem su Grad Zagreb i Zagrebačka županija uspješno surađivali.

"Imamo administrativne granice, ali one su jedine. Ovo je dokaz da, osim administracije, ne postoje druge granice", rekao je Bandić te dodao kako u strateškim dokumentima Grada Zagreba postoji ucrtana vizija razvoja biciklističkog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je poručio da će Županija i Grad uskoro biti povezane i s 'biciklističkom magistralom' te izrazio nadu da će se za dvije godine, kad biciklistička staza bude gotova, još više ljudi voziti biciklima. "To je doprinos ekološkom razvoju, osviještenosti i zdravom stilu života", rekao je Bandić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo