FOTO: / Ruta Nikola Tesla Rallyja kroz Hrvatsku

U Hrvatskoj će se krajem svibnja održati zanimljiv „zeleni“ rally pod nazivom Nikola Tesla Rally. Električni automobili posjetit će i Smiljan. Popis automobila je respektirajući.

27.3.2014.
12:36
VOYO logo

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014 naziv je relija koji se po prvi put održava u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, a cilj je promocija elektromobilnosti i hrvatskog turizma. Istovremeno, na ruti će se postaviti infrastruktura (certificirane punionice) za električna vozila, a koje će biti posebno modificirane za reli Nikola Tesla. Punionice se na ruti koja prolazi kroz 13 točaka nalaze u užim gradskim središtima, pored turističkih atrakcija, u nacionalnim parkovima, pri čemu je udaljenost između punionica prosječno oko 60 km. Spomenimo prvu hotelsku kuću Maistra koja će ugraditi punionicu ispred svojeg hotela Lone u Rovinju, piše vidiauto.com.

Punionice će biti postavljene duž rute relija koji starta 27. svibnja, a cilj je Zagreb 31. svibnja 2014. Punionice inače spadaju u skupinu brzih punionica s vremenom punjenja do 1,5 sati (naravno, ovisno o vozilu). Spomenimo i kako Hrvatska ima obavezu postavljanja minimalno 2000 javno dostupnih punionica do 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevno će električni automobili prelaziti 150 - 200 kilometara (ukupno oko 850 kilometara), a prvog dana će se odraditi ruta Pula - Rovinj - Poreč. Drugoga dana elektroautomobili iz Rovinja nastavljaju prema Opatiji i Rijeci, trećega dana dionica se odnosi na rutu između Opatije i Zadra. Četvrti dan će automobili doći i do Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle - 30. svibnja ruta starta u Zadru, slijedi preko NP Krka, do Gospića i onda do Smiljana te završava na Plitvičkim jezerima. Posljednjeg dana reli se održava između Plitvičkih jezera, a cilj je zagrebački Trg bana Jelačića.

Otkrivamo i koja će električna vozila biti zastupljeni na Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014, a mogu imati dva, tri ili četiri kotača: Tesla Roadster, Tesla S, Rimac Concept One, Rimac BMW, Citroën C-ZERO, Nissan Leaf, Loox i XD (od hrvatskog Dokinga), BMW i3, Mitsubishi Miev. Možda se pojave još i Audi e-tron, Toyota RAV4 EV, e-Smart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svako se vozilo tvrtke i tima plaća naknada od 750 eura (150 eura je participacija za druga vozila), a svaki tim može imati dva člana. Vozila će biti obilježena bojama i zastavama država iz kojih dolaze, a predviđena je i nagrada za pobjednike relija.

http://www.vidiauto.com/Novosti/Dogadanja/Ruta-Nikola-Tesla-Rallyja-kroz-Hrvatsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo