IMA LI ZAINTERESIRANIH? / Država časti sa 70.000 kuna za eko automobile

Ekološki automobili su apsolutni hit. Zbog svojih visokih cijena dosad su bili u zapećku, a kupovali su ih samo oni koji su njima htjeli pokazati svoj stav i, dakako, imali dovoljno novca.

22.3.2015.
19:33
VOYO logo

Za hibride 30.0000 kuna, za plug-in hibride 50.000 kuna, a za potpuno električne automobile 70.000 kuna. 
Cilj im je, kažu u Vladi, poticanje čistijeg prometa u Hrvatskoj i smanjenja onečišćenja zraka.

Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udio od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega više od 70% generira cestovni promet.
Lani je osiguranih 15,5 milijuna kuna planulo, a Fond za zaštitu okoliša i ove je godine raspisao javni poziv za kupnju električnih i hibridnih automobila, a novost su i poticaji za kupnju električnih skutera, motocikala i četverocikala, piše <a target="_blank" href="http://www.vecernji.hr/automobili/drzava-casti-sa-70000-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti za građane i tvrtke

Fizičke osobe mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana, dok tvrtke i obrtnici mogu dobiti do 700.000 kuna poticaja te vozila moraju zadržati u vlasništvu minimalno tri godine.
 Glavni uvjeti i visine poticaja ostali su isti. Država daje 70.000 kuna poticaja za kupnju 100 % električnog automobila, primjerice, kod nas su dostupni Mitsubishi i-Miev i Citroën C-Zero, ali država će vam isplatiti poticaj ako kupite automobil i u inozemstvu, ali ga registrirate u Treba naglasiti i da država za potpuno električna vozila ne naplaćuje trošarinu, što s obzirom na njihovu visoku cijenu, nije zanemariv iznos novca.
 Da bi dobili subvenciju države za kupnju ekološkog automobila Fondu za zaštitu okoliša koji je krajem veljače objavio javni poziv trebate predati zahtjev, kopiju osobne iskaznice, predračun i tehničke podatke vozila. Zatim treba potpisati ugovor o financiranju, pri kupnji dostaviti račun i kopiju prometne dozvole, a isplata slijedi u roku od 30 dana. Dakle, prvo ćete morati platiti punu cijenu vozila, a potom vam država vraća iznos poticaja ovisan o vrsti vozila koje ste kupili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo