Cijene goriva probile sve granice – evo kako uštedjeti

Cijene goriva probile su sve granice, brojni analitičari procjenjuju da će i dalje rasti, a toga se pribojava i sama Vlada, koja najavljuje intervenciju tek kad cijena litre skoči na 12 kuna.

21.2.2012.
9:19
VOYO logo

Litra goriva na benzinskim postajama premašila je 11 kuna, no najgore tek slijedi. Naime, analitičari procjenjuju da će cijene goriva i dalje rasti, pojedine, najcrnje, prognoze predviđaju cijenu i oko 15 kuna, a da je tmurno razdoblje pred svim vozačima pokazuje i najava Vlade da će intervenirati tek kad cijene goriva dosegnu granicu od 12 kuna.

arti-201202210149006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko niste u mogućnosti voziti se biciklom, pješačiti ili koristiti javni prijevoz, ne preostaje vam ništa drugo nego pripaziti da uštedite što više goriva. Donosimo nekoliko važnih savjeta kako to učiniti.

Jedan od najjednostavnijih načina da uštedite na gorivu jest da smanjite potrošnju. To možete učiniti tako da smanjite pritisak noge na papučicu gasa prilikom vožnje, ali i prilikom kretanja. Vozite jednoliko i procjenjujte situaciju na cesti kako primjerice ne biste čekali na crvenom. Konfiguracija ceste također može igrati važnu ulogu, pa tako na nizbrdici dodatno smanjite korištenje papučice za gas. Uskoro nam dolaze topliji dani i mnogi će posegnuti za A/C gumbom na komandnoj ploči. Izbjegavajte korištenje klime što više možete i dodatno ćete uštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal Osijek-online donosi još nekoliko korisnih savjeta, a jedan od njih je i promjena automobila. Naime, ukoliko koristite veliku limuzinu, zamijenite je za mali gradski auto koji puno manje troši. Ukoliko razmišljate o kupovini automobila, tada dobro razmotrite i opciju da postanete vlasnik/ca hibridnog automobila.

arti-201202200633006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripazite na gume i svjetla

Redoviti servisi također mogu smanjiti potrošnju goriva. Također, malo ispuštenija guma stvara veći otpor, pa je i potrošnja goriva veća. Ako je tlo suho, napumpajte gume 0,2 do 0,3 bara jače. Osim nepotrebnog korištenja klime, pripazite i na korištenje svjetala. Istraživanja su pokazala kako svjetla utječu na potrošnju automobila i do 3 dl goriva na 100 km.

Ako više osoba s vašeg posla putuje prema tvrtki iz istog smjera, tada bi bilo logično da samo jedna od njih vozi, ne sve. Ako želite uštedjeti, to je jedan od načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog trenutnog stanja i brojnih poskupljenja, dio vozača odlučuje se na drastične poteze, pa u svoja vozila ulijevaju loživo ulje, koje je još uvijek znatno jeftinije od benzina. To je strogo zabranjeno, a kazne za takve prekršaje vrlo su visoke – do 10 tisuća kuna – te rizik koji ti vozači preuzimaju nije niti približno isplativ u slučaju kazne.

Vezani članci:

arti-201202190055006 arti-201202200633006 arti-201202200206006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo