VOZACI, PAZNJA! / Prvi kamion bez vozaca poceo kruziti cestama

Prvi na svijetu samovozeci kamion vozi se po autocestama u Nevadi.

6.5.2015.
13:34
VOYO logo

Ako zudite postati vozac najnovijeg Daimler kamiona, imamo lose vijesti za vas - taj posao vise ne postoji. Freightliner Inspiration, prvi samovozeci sleper na svijetu sada prolazi testiranje u stvarnim uvjetima na autocestama Nevade.

Ovo vozilo jos nije u prodaji, ali Sjedinjene Drzave vec su certificirale dva Freightliner Inspiration kamiona da se smiju voziti s ostalim vozilima u redovitom prometu na javnim cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo danas je povijest", rekao je u utorak guverner Nevade Brian Sandoval, pozirajuci zajedno s clanom Daimler odbora Wolfgangom Bernhardom uz crvene registarske plocice za samovozece kamione na dogadaju Motor Speedwayu Las Vegasu

Prije testiranja u Nevadi, samovozeci kamion prosao je vise od 16.000 kilometara na testnoj stazi u Njemackoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daimler, najveci svjetski proizvodac kamiona, kaze da ce samovozeci kamioni pomoci tvrtkama koje se bave prijevozom tereta da ustede novac na gorivu i unaprijede sigurnost na cestama.

Godine 2014. Daimlerov rival tvrtka Google, najavila je samovozece automobile bez volana i papucica. Za nadati se da automatizacija u teretnom prijevozu imati isto toliko potencijala kao i samovozeci automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daimler kaze da ce njegova autonomna vozila biti povezana s njihovim okruzenjem kao i s drugim sudionicima u prometu i to u tolikoj mjeri da ce moci izbjegavati podrucja s gustim prometom, sto ce u konacnici dovesti do smanjenja prometnih guzvi na cestama.

Unatoc svojoj tezini, Daimlerov kamion je pametno vozilo. Tijekom voznje uvijek se odrzava na sigurnoj udaljenosti od drugih vozila na cesti i ne pokusava preteci sporije automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radarska jedinica smjestena je na prednjem braniku i ona prati cestu. Senzor dugog dometa obuhvaca udajnost od 250 metara. Prostor ispred kamiona prati i stereo kamera koja ima raspon od oko 100 metara, a montirana je iznad ploce s instrumentima.

Daimler kaze da ce ovaj njegov kamion "znacajno promijeniti" posao vozaca kamiona, te ce stvoriti mogucnosti za karijeru vozaca koji ce postati ono sto tvrtka naziva "transportni menadzeri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autonomne voznje takoder ce osloboditi vozace od dugih i napornih ruta.

"Autonomna voznja ce vise nego ikada spojiti kamion i vozaca u jedan tim stvarajuci tako smislenu, ucinkovitu i vrlo ekonomicnu kombinacija covjeka i stroja", najavljuje tvrtka Daimler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo