Kako se pripremiti ako na godišnji odmor putujete autom u inozemstvo

Ako ste odlučili godišnji odmor provesti negdje u inozemstvu, a pri tom putujete osobnim automobilom, nije na odmet provjeriti neke sitnice i činjenice prije odlaska.

22.7.2014.
15:13
VOYO logo

Veliki dio vozača ne razmišlja o tome da bi umjesto ugodnog i zanimljivog putovanja mogli doživjeti prometnu nesreću i sve neugodnosti koje za sobom vuče incident izvan granica Lijepe naše, piše Slobodna Dalmacija.

Nažalost, i s takvim mogućnostima treba računati. Stoga je HUO (Hrvatski ured za osiguranje) pripremio naputak kako bi barem u dijelu koji se odnosi na osiguranje koliko-toliko pomogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegnite komplikacije

Prije odlaska na put vjerojatno ne treba podsjećati da vozač i njegovi suputnici moraju uzeti dokumente (putovnicu, vozačku i prometnu dozvolu) provjerivši prethodno njihovu valjanost, zatim provjeriti obveznu opremu kao i ispravnost automobila. Pri tom treba ukazati na neke posebnosti koje ljudi često previde, a na koje treba obratiti pozornost kako bi se kasnije izbjegle moguće komplikacije.

Dakle, važno je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Uzeti zelenu kartu osiguranja - iako ovaj dokument za ulazak na područje bilo koje države članice Europske unije odnosno Europskoga gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein, Norveška) te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske formalno nije potreban jer prema posebnim međunarodnim sporazumima službena hrvatska registracijska oznaka u ovim državama zamjenjuje zelenu kartu - preporučujemo da je ipak uzmete sa sobom jer će vam koristiti u slučaju prometne nesreće.

2. Zelena karta je potrebna i za laku prikolicu - bez obzira što po postojećim propisima lake prikolice ne podliježu obvezi registracije. Predlog je da se prikolica (kamp-prikolica, prikolica za stanovanje i sl.) osigura kod osiguratelja policom dobrovoljnog osiguranja od automobilske odgovornosti te zatraži izdavanje zelene karte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Provjerite valjanost zelene karte - nije li slučajno istekla te je li ispravno ispunjena (npr. pogrešno uneseni ili ispravljeni podaci o registracijskoj oznaci mogu imati za posljedicu nepriznavanje zelene karte).

4. Provjerite je li na stražnjem dijelu vozila imate međunarodnu oznaku HR - koja mora biti propisane veličine (175 x 115 mm). U slučaju da nemate međunarodnu oznaku, možete imati probleme oko ulaska, čak i vraćanja natrag, u stranu državu odnosno plaćanje kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Provjerite jeste li uzeli "Europsko izvješće o nesreći". Ovaj obrazac dobiva se uz policu osiguranja od automobilske odgovornosti pri posljednjem produženju registracije vozila.

6. Uzeti Međunarodnu vozačku dozvolu (za pojedine zemlje nije potrebna - a detaljnije informacije mogu se dobiti u Hrvatskom autoklubu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. "Punomoć za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu" - potrebna je ako u inozemstvo putujete tuđim vozilom, a možete je dobiti također u Hrvatskom autoklubu.

Međunarodna vozačka dozvola je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole, a izdaje se sukladno Konvenciji o cestovnom prometu. Hrvatska međunarodna vozačka dozvola sadrži prijevode na sedam jezika; francuski, engleski, njemački, španjolski, ruski, arapski i kineski. Međunarodna vozačka dozvola izdaje se odmah i vrijedi najviše tri godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ako ona istječe ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna vozačka dozvola obvezna je ako se upravlja vozilom stranih registracijskih oznaka u inozemstvu. Također je potrebna kad se putuje vozilom hrvatskih registracijskih oznaka u Tursku, države bivšeg Sovjetskog Saveza, te u svim izvaneuropskim zemljama.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo