OČITO POSTOJI KVAKA / Kako je ovo moguće? Livaja najgore ocijenjen u momčadi Hajduka, a zabio je gol, pogodio stativu i odlučio utakmicu

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Ovako na prvu, rekli bismo svi da je igrač utakmice i najbolji pojedinac na terenu bio, valjda, Livaja

27.9.2021.
8:30
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši Hajduka svladali su teškom mukom Lokomotivu 1-0 na Poljudu, u utakmici 10. kola Prve HNL. Igrač odluke opet je, po tko zna koji put otkako je došao na Poljud, bio hrvatski reprezentativac Marko Livaja.

Livaja je početkom utakmice zamalo iznudio i kazneni udarac, kada ga je u svom kaznenom prostoru sapleo De Haas, ali sudac Ivan Bebek ocijenio je da kontakta nije bilo, ili ga nije bilo dovoljno za kazneni udarac. Tu je Livaja žestoko protestirao i na kraju samo dobio žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkraj drugog poluvremena Livaja je uspio pogoditi i stativu, opalio je snažno s ruba kaznenog prostora i dobro rastegao vratara Ivana Nevistića, ali pogodio je stativu.

Image
JEDNOSTAVNO PRESTRAŠNO /

Ovo je potpuno bolesno. Poslušajte kakve je grozote Torcida skandirala sucu Ivanu Bebeku

Image
JEDNOSTAVNO PRESTRAŠNO /

Ovo je potpuno bolesno. Poslušajte kakve je grozote Torcida skandirala sucu Ivanu Bebeku

Dobio najgoru ocjenu

Međutim, u 81. minuti Livaja konačno uspijeva probiti Nevistića. Odličnu loptu je poslao Jan Mlakar, a Livaja se ubacio i glavom pogodio za 1-0. VAR je dugo provjeravao potencijalno zaleđe jer su odlučivali milimetri, no pogodak je priznat. A Livaja je zatim ponovo raspravljao s Bebekom jer se gol tako dugo provjeravao i bio je podosta ljutit, baš kao i navijači. Time se Livaja na vrhu ljestvice strijelaca izjednačio s napadačem Rijeke Josipom Drmićem i sada obojica imaju po sedam golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sada, ovako na prvu, rekli bismo svi da je igrač utakmice i najbolji pojedinac na terenu bio, valjda, Livaja. Zabio je odlučujući gol, zamalo iznudio kazneni udarac, pogodio je stativu, sudjelovao u par solidnih akcija, ali prema SofaScoreu, Marko Livaja je dobio uvjerljivo najgoru ocjenu među igračima Hajduka i drugu najgoru ocjenu od svih igrača na terenu, tek 6.3. Gori je jedino bio Lukas Kačevenda iz Lokomotive koji je dobio 6,1 ocjenu.

Image

Jako loša statistika

S jedne strane, neosporno je, Livaja je bio čovjek odluke i donio je nova tri boda Hajduku, ali s druge strane, statistički, Livaja je bio podosta loš. SofaScore ocijene ne dijeli na temelju jednog ili dva poteza na utakmici, već gleda ukupnu statistiku igrača na toj utakmici i onda donosi prosječnu ocjenu, a Livaja, realno, nije odigrao bog zna kakvu utakmicu prije tog pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja je, u 89 minuta koliko je igrao, imao svega 28 dodavanja i od toga samo 16 točnih, dakle završio je na 57 posto točnosti, što je poprilično loše. Skupio je svega jedno ključno dodavanje, dva je puta centrirao i dva puta slao dugu loptu i oba puta neprecizno.

Po golu je, u okvir, pucao samo jednom i to onda kada je zabio i jednom izvan okvira, kada je pogodio stativu. Imao je pet pokušaja driblinga i samo jedan uspješan, od 12 duela na tlu dobio je samo jedan, dok je u zračnim duelima bio nešto bolji i uzeo je sva četiri. I na koncu, posjed lopte gubio je čak 27 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ova statistika sagleda Livaja zaista nije odigrao dobru utakmicu, iako je bio čovjek odluke.

Image
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo