PUT NJEMAČKE / Gradovi domaćini Eura 2024.: Hamburg će vas neodoljivo podsjetiti na Amsterdam, a ludom provodu neće biti kraja

Image
Foto: profimedia

Na sjeveru Njemačke svaka će osoba pronaći zanimaciju za sebe neovisno o tome je li plan luda zabava ili kulturno uzdizanje

15.5.2024.
10:00
profimedia
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija će svoju drugu utakmicu na Europskom prvenstvu igrati na samom sjeveru Njemačke - u Hamburgu. Hrvati će prvo okupirati Berlin, a nekoliko dana poslije uslijedit će invazija na ovaj živahan grad u kojem zabava nikad ne staje.

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Upoznajte Berlin, mjesto lude zabave i bogate povijesti

Image
PUT NJEMAČKE /

Gradovi domaćini Eura 2024.: Upoznajte Berlin, mjesto lude zabave i bogate povijesti

Hamburg je iza Berlina drugi po veličini grad u Njemačkoj, a isto vrijedi i za broj stanovnika. Također, hamburška luka glavna je u Njemačkoj, a iza Rotterdama druga u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno ime grada je Freie und Hansestadt Hamburg, odnosno Slobodni i Hanzeatski Grad Hamburg. Zanimljivo je da je Hamburg površinom sedam puta veći od Pariza, a ima i najviše mostova od svih gradova na svijetu.

Image
Foto: profimedia

Da, dobro ste pročitali, čak 2.500 mostova ima Hamburg, više nego Amsterdam i Venecija zajedno koji su po njima poznati. Sve to napravljeno je zbog brojnih kanala u ovom gradu koji je izgrađen na rijekama Alsteru i Elbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad pulsira životom duž obale rijeke Elbe, a svojom raznolikošću, bogatom poviješću i dinamičnom atmosferom osvaja srca svih posjetitelja.

Uzdigao se iz pepela

Iako je krajem srpnja 1943. godine bio pod masovnom paljbom Britanaca i Amerikanaca u Operaciji Gomorrah, Hamburg je do danas procvao u pravu ljepoticu sa sjevera. Ipak, ukoliko vas zanima više o Operaciji Gomorrah, preporučujemo posjet ruševinama crkve sv. Nikole srušene baš u tom bombardiranju, a u crkvenoj kripti nalazi se muzej posvećen Drugom svjetskom ratu. Zvonik crkve sv. Nikole ima stakleno dizalo koje vodi do vidikovca na visini od 76 metara, a spektakularni pogledi pružaju se i s tornja crkve sv. Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Ako ste ljubitelj glazbe i umjetnosti - Hamburg je i u tom slučaju pravi izbor za vas. S više od 50 muzeja, 45 kazališta te stotinjak glazbenih dvorana i klubova, ovaj se grad smjestio uz bok New Yorku i Londonu po tom pitanju, a kada je 2017. godine otvorena koncertna dvorana Elbphilharmonie, Hamburg se našao u središtu pozornosti ljubitelja glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Elbphilharmonie godišnje posjeti približno jednak broj ljudi kao i Sikstinsku kapelu u Rimu, a s terase na visini od 37 metara pruža se predivan pogled na grad i luku. Ako planirate posjet, preporuka je unaprijed kupiti ulaznicu za dolazak u unaprijed izabrano vrijeme.

Neizostavan je posjet i muzeju umjetnosti (Hamburger Kunsthalle) kao i povijesnim četvrtima grada - Speicherstadtu i Kontorhausu, koje su od 2015. godine uvrštene na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistička špica grada nalazi se u četvrti St.Pauli unutar koje je Reeperbahn, gotovo kilometar dugačka i središnja ulica. Brojni barovi, restorani, noćni klubovi i kazališta omiljena su odredišta za turiste, a vrlo poznata je i Herbertstrasse, jedina ulica u gradu u kojoj prostitutke stoje u izlozima - baš kao i u amsterdamskom Red Light Districtu.

Image
Foto: profimedia

Postoji mnoštvo vođenih tura kroz St. Pauli, a često su okarakterizirane kao 18+ zbog seksualnih tema i litara alkohola koje se popiju na tim turama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

Zabava je zagarantirana u četvrti St. Pauli gdje postoji najveći izbor noćnog života, a ako ste više za mirnije druženje, zanimljiva mjesta pronaći ćete u četvrti Altona. Naravno, u toplije doba godine kako će i biti u srpnju, možete otići trajektom na neku od plaža na Elbi. Ljeti su prepune sadržaja, pogled će vam padati preko rijeke na kontejnersku luku, a duž plaža staza vodi pored kafića, restorana i klubova. Napomena: plaže nisu sigurne za kupanje, stoga se radije držite kopna.

Image
Foto: profimedia

Za kraj, malo o sportu - točnije, nogometu. Glavni klub ovog grada je HSV (Hamburger Sport Verein) koji već godinama igra u drugoj ligi i nikako ne uspijeva ostvariti povratak u elitni razred njemačkog nogometa. Igraju na Volksparkstadion, a tamo će i Hrvatska igrati protiv Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi gradski klub je St. Pauli, koji je upravo ove sezone ostvario plasman u Bundesligu za sljedeću sezonu što je zasigurno razbjesnilo navijače HSV-a. Kako ćete vrlo vjerojatno posjetiti samu četvrt St. Pauli, tako ćete se naći i u blizini Millerntor Stadiona koji možete posjetiti ako vas interesira kako izgleda dom novog bundesligaša.

Za kraj je bitno reći kako unatoč tome što Vatreni u Hamburgu igraju u šestom mjesecu, temperature neće biti previsoke. Prosječne temperature u ljetnim mjesecima ne idu iznad 20 Celzijevih stupnjeva, ali naravno da u slučaju pobjede naših nogometaša nećete biti prezauzeti brigom oko odjeće - vaši jedini problemi bit će tekuće prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo