VIDEO: / Nexus One – prvi Googleov telefon

U najnovijem pokušaju da osigura budućnost u unosnom i brzo rastućem mobilnom tržištu, Google razvija svoj vlastiti pametni mobitel koji će direktno prodavati kupcima

14.12.2009.
16:09
VOYO logo

Googleovi inženjeri diljem svijeta u tajnosti testiraju novi uređaj – interno nazvan "Nexus One" – koji je proizveden u suradnji s tajvanskim proizvođačem HTC i koji će u prodaju biti pušten iduće godine preko interneta, a taj novi telefon trebao bi moći zaobići mreže mobilnih operatera.

Prema brojnim izvještajima koji su se pojavili na internetu tijekom proteklog vikenda, Google će pokušati izbjeći dogovore s najvećim mobilnim operaterima – pristup koji su koristili u prošlosti – kako bi svoj "otključani" uređaj prodavali sami, i to online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će prodaja zaobići mreže operatera, kupci će i dalje morati imati ugovor ili prepaid ugovor ako žele koristiti sve funkcije ovog telefona.

Blog Techcrunch koji je prvi pisao o ovom novom uređaju, objavio je da će se telefon u prodaji u SAD-u naći početkom siječnja, dok je Wall Street Journal objavio da bi se Google s nekim partnerom mogao povezati i u kasnoj fazi, unatoč svojoj ranijoj odluci da ide sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj potez mogao bi omogućiti Googleu da provede u djelo neke svoje eksperimentalne ideje, kao što je internetski telefonski servis Google Voice, kao i mogućnost da se telefonski pozivi subvencioniraju prihodima od oglašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaj o kojem je riječ pogoni Android u verziji 2.1, a to je zapravo još jedan pokušaj stvaranja platforme koja će Googleu omogućiti da konkurira već formiranim konkurentima kao što su Nokia, Apple, Microsoft i Research in Motion, proizvođač BlackBerrya.

Softver, koji će biti besplatno dostupan, dio je agresivne strategije Googlea koji se nada da će time otvoriti put prema tržištu mobilnih telefona i usluga za koje mnogi u tehnološkoj industriji smatraju da će biti idući veliki izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je Google proizvodio softver Android, ostavljajući dizajn i prodaju telefona mobilnim operaterima – strategija koja imitira model koji je koristio i Microsoft. Ipak, prodaja uređaja baziranih na Androidu još nije u punom smislu zaživjela, unatoč umjerenom uspjehu nedavno lansiranog Motorola Droid u SAD-u (na europskim tržištima bit će u ponudi T-Mobilea pod nazivom Milestone).

Kako iPhone i BlackBerry nižu uspjehe, a koje strogo kontroliraju Apple i RIM, izgleda da je Google odlučio preuzeti veću kontrolu nad testiranjem u nadi da će mu to pomoći da učini značajan iskorak prema mobilnim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U blogu objavljenom u subotu, jedan od Googleovih menadžera koji rade na projektu rekao je da je riječ o "eksperimentiranju s osobinama i mogućnostima novog mobilnog telefona", ali je odbio otkriti dodatne informacije.

"U Gooogleu neprestano eksperimentiramo s novim proizvodima i tehnologijama, te često pitamo svoje zaposlenike da testiraju ove proizvode kako bismo dobili brzu povratnu informaciju i prijedloge za poboljšanja u procesu koji interno nazivamo dogfooding", napisao je Mario Querioz, Googleov potpredsjednik za produkt managament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, budući da je dogfooding proces koji je namijenjen isključivo zaposlenicima Googlea, ne možemo otkrivati specifičnije detalje o proizvodu."

Ipak, zahvaljujući Engadgetu, ovdje donosimo sliku novog Google Phonea... aka Nexus One. Ostatak možete vidjeti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo