VOZAČI, OPREZ! MUP / uvodi nove kamere koje vide baš sve, kazne će stizati automatski

Image
Foto: Jurica Galoic/Igor Kralj/PIXSELL

Prema podacima Policijske uprave osječko-baranjske, u godinu i pol dana otkako su postavljene kamere za mjerenje brzine, zabilježeno je 11.240 prekoračenja brzine u toj županiji.

27.2.2017.
17:20
Jurica Galoic/Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Čeminac je mjesto u kojem se vozači i dalje najmanje pridržavaju ograničenja brzine. U tom je mjestu u navedenom razdoblju kazne zbog prekoračenja brzine dobilo 5268 vozača. Najveće su prekoračenje brzine kamere zabilježile na osječkoj zapadnoj obilaznici, a iznosilo je 179 kilometara na sat, piše Glas Slavonije.

Osječko-baranjska je županija dobila pet kamera u ožujku 2015. godine, a kamere se premještaju u deset kućica postavljenih na isto toliko lokacija. Gdje i kada se kamere točno nalaze, zna jako malo policajaca, pa prekršitelji često i zaborave na njih. No, ubrzo ih se sjete kada im na adresu stigne 'čestitka' s kaznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kamere snimaju prekoračenja brzine zajedno s registracijskim oznakama vozila, pa će se vozačima kazne slati odmah na kućnu adresu. Osim prebrzih vozača policija će pomoću njih loviti i neregistrirana te ukradena vozila.

MUP priprema javni natječaj

Iako su do sada kazne stizale i nekoliko mjeseci od kada je kamera zabilježila prekršaj, uskoro će to ići automatski. MUP je upravo u fazi izrade dokumenata potrebnih za natječajnu dokumentaciju i provedbu javnog natječaja za uvođenje automatskog procesuiranja prometnih prekršaja. Uvođenje automatizacije u funkciju planira se odmah nakon što se izrade potrebne aplikacije, piše Glas Slavonije.

'Automatizacija predstavlja funkcionalno tehničko rješenje koje korištenjem najsuvremenijih tehnologija, na temelju snimanja i praćenja prometa na cestama, otkriva i detektira počinjenje određenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Na temelju tako nastale fotografije ili videozapisa, vozilo se prepoznaje prema registracijskoj tablici, nakon čega se na temelju dostupnih baza podataka registriranih vozila u Hrvatskoj, ali i drugim dostupnim bazama registriranih vozila (Europska unija), automatski izrađuju i na adresu vlasnika dostavljaju potrebne obavijesti o prekršaju ili drugi dokumenti u skladu s odredbama Prekršajnog zakona', kazali su iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamere ne bilježe samo brzinu

Kako dalje navode, osim navedenog, daljnji je cilj automatizacije poslovnih procesa i unapređenje rada prometne policije u dijelu očevida prometnih nesreća i naknadnoj obradi te izradi potrebnih dokumenata u vezi s prometnom nesrećom.

'Tako se uvelike smanjuje udjel ljudskog rada, ali i broj potrebnih izvršitelja te u znatnoj mjeri ubrzava sam postupak', ističu iz MUP-a. Tako da će vrlo brzo svi “sretnici” koje kamere snime u prebrzoj vožnji odmah dobiti i zasluženu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nove kamere ce moći snimiti brzinu do 250 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo