Ovo je najveća opasnost na hrvatskim cestama

Ove godine je prometna policija, pregledavajući zaustavljena vozila na cesti, njih 2.679 poslala na izvanredni tehnički pregled u najbližu stanicu za tehnički pregled.

17.11.2014.
8:07
VOYO logo

Iz MUP-a su za Novi list potvrdili da je pregled pokazao da je neispravno i rizično za vožnju bilo više od 60 posto vozila, njih čak 1.690. Drugim riječima, svako jedno i pol vozilo na cesti, bez obzira na kategoriju, vozi s nekim nedostatkom koji može biti opasan i po druga vozila, odnosno po sve sudionike u prometu.

Najčešće neispravnosti

Najčešće neispravnosti odnose se na svjetlosnu opremu vozila, na kočnice ili ovjese, osovine i kotače. Prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi preko 11 godina, što znači da su za godinu dana starija u odnosu na vozila iz predkriznog vremena, točnije 2008. godine. Osim toga, u ukupnom uvozu rabljenih automobila raste uvoz vozila starijih godišta, što znači da je i loše stanje hrvatskog voznog parka također posljedica višegodišnje krize i recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna opasnost su neispravna teretna vozila – kamioni i cisterne, odnosno autobusi, kojih je policija, kažu podaci, samo u prošloj godini pregledala gotovo 20.000, pri čemu oko četiri tisuće stranih, s inozemnim registarskim oznakama. Nedostaci su utvrđeni kod nešto više od tisuću teretnih vozila i autobusa, što znači da je neispravan bio svaki 18. kamion, cisterna ili autobus.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo