KAMPANJA POČINJE U PONOĆ / Nikad više poznatih imena u izbornoj utrci

Iako utrka za vlast traje već nekoliko tjedana, od večeras u ponoć i službeno kreće izborna kampanja za lokalne izbore. Na startnoj liniji je 3.100 kandidacijskih lista za vijeća i skupštine i 2.180 kandidatura za načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

4.5.2013.
18:39
VOYO logo

Kampanja službeno još nije počela, no kandidate to ne sprječava da krenu u akciju.

Splitskim Pazarom šetala je Marijana Puljak, koja se natječe za gradonačelnicu, a ima i listu za Gradsko vijeće. "Nije se lako tući s velikima, ali mislim da je tu ljudima i dosta velikih", rekla je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedaleko, gužvu na autobusnoj stanici za promociju koristi TomislavZaninović - brat sestara tekvandoašica. 

"One su moja podrška, neću ih miješati, one se bave sportom. Ali mnogo ljudi ne zna da su to moje sestre pa sam ih stavio na letak", kaže Zaninović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće Splićanima biti lako - 11 kandidata za gradonačelnika i 22 liste za gradsko vijeće. No, mnogo kandidata je posvuda. Kampanja počinje u ponoć, nakon što izborna povjerenstva potvrde da je s kandidatima i listama sve u redu.

"Oni moraju provjeriti sve kandidate, nacionalne manjine, da li su birači te nacionalne manjine, da li postoji jedan mandat na dvije liste ili su na listama nedopušteno npr pripadnici oružanih snaga", rekla je JanjaHorvatDrobnjak, članica Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad brojke stoje ovako: 3.100 kandidacijskih lista za vijeća i skupštine i 2.180 kandidatura za načelnike, gradonačelnike, župane i zamjenike, koji se biraju 19. svibnja.

"Paradoksalno je to da je broj lista nešto malo veći, a izlazak manji. S jedne strane povećava se broj kandidata i to bi moglo imati veze s tim da se u politici profitira. Malo je političara s nekom idejom, većinu se doživljava kao pokušaj da se dođe do nekih privilegija", rekao je politički analitičar ŽarkoPuhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duje Draganja samo je jedan od poznatih koji se uključio u političku kampanju, i to u Splitu. U Zagrebu su tu IvanaBrkljačić, SandraPerković, AlmiraOsmanović, SandraBagarić, MilanaVukovićRunjić.

No Draganja kaže - učinio je to iz svojih razloga. "Nezadovoljan sam kao građanin, vidim potencijal, a ništa se ne radi. Želim da moja djeca imaju kvalitetan dom i želim to mijenjati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, treba još natjerati birače da im povjeruju, a zatim izborna obećanja i ispuniti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo