'Sve je još uvijek - ako' / Korado Korlević za RTL.hr o izvješću o klimi: Totalni smo gubitnici ako se globalno zatopljenje desi na razini cijelog svijeta

Image
Foto: Korado Korlević

Korlević tvrdi da ne možemo spriječiti globalno zatopljenje jer je ono u tijeku 20 tisuća godina

10.8.2021.
16:20
Korado Korlević
VOYO logo


Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC) objavilo je jučer najopsežniju procjenu rizika i prijetnje koju predstavljaju ekstremne vremenske neprilike.

Njihov scenarij je pak pesimističan - tvrde da ovo više nisu klimatske promjene, ovo je klimatski kaos. Svijet je blizu scenarija bez povratka, a za to je kriv isključivo - čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razine stakleničkih plinova u atmosferi već su dovoljno visoke da uzrokuju klimatske probleme i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća, upozorili su znanstvenici u izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC). Tvrde i da će se trenutne pojave poput toplinskih valova, moćnih uragana i drugih vremenskih ekstrema samo pogoršati.

Image
dramatično upozorenje /

Znanstvenici objavili povijesno izvješće o klimi: 'Ovo je klimatski kaos i crveni alarm za čovječanstvo'

Image
dramatično upozorenje /

Znanstvenici objavili povijesno izvješće o klimi: 'Ovo je klimatski kaos i crveni alarm za čovječanstvo'

Znanstvenik Korado Korlević za RTL.hr je komentirao izvješće IPCC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije je pitanje ako - da li će doći do smanjenja ili gašenja Golfske struje. To je prvo veliko ako. Zatim, kojom brzinom će se to desiti, jer ako se to desi onda dolazi do zahlađenja u sjevernoj Europi, smanjenja količina vlage u zraku i kod nas će biti suho i hladno, ali to je sve - ako. To je jedna od radnih pretpostavki. Istraživanje je važno, ali da li ono znači da će se sve to desiti odmah - ne", kazao je Korlević.

"Ako ostane Golfska struja imamo suptropsku klimu što je u principu super - ima kiše, ima toplog, s tim da nam dolaze životinje koje ne želimo vidjeti", kaže Korlević te objašnjava da izvješće daje jedan drugi scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ide globalno zatopljenje na razini cijelog svijeta i totalni smo gubitnici ako se to desi jer smo u dijelu svijeta koji prolazi loše. Mi ni ne znamo koji je scenarij dobar", tvrdi Korlević te dodaje da treba pitati nekoga iz struke da objasni te dvije mogućnosti.

"Mi bismo u Hrvatskoj još prošli dobro, ali Island, Škotska i Velika Britanija bi imali ledenjake", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postledenjačko doba

Korlević tvrdi i da ne možemo spriječiti globalno zatopljenje jer je ono u tijeku 20 tisuća godina te da još nismo izašli iz postledenjačkog doba.

"Temperatura još uvijek raste zbog geometrije Zemlja - Sunce. Imamo taj dio idućih 2000 godina, a onda kreće ledeno doba, astronomsko, upravo zbog te geometrije. Globalno zatopljenje ide dalje jer je vezano s geometrijom svemira i Sunca. Nismo odradili prestanak ledenog doba, to je odradio položaj Zemlja - Sunce kada je krenulo odleđivanje prije 20 tisuća godina. Neke stvari se dešavaju bez nas, a onda koliki smo faktor - nitko nema pojma. Postoji efekt okidača. Mala stvar koju napraviš ima velike posljedice. Izgleda da je ta mala stvar, količina ugljičnog dioksida koji ubacujemo, proizvela veći problem", ističe Korlević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, izvješće IPCC-a objavljeno je samo tri mjeseca prije velike UN-ove konferencije na temu klimatskih promjena koja će se održati u Glasgowu i na kojem bi države trebale donijeti nove ambiciozne planove o borbi protiv klimatskih promjena.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo