građani se ne protive / I jug Hrvatske se sprema za izbjeglice: krenu li tom rutom, već ih čeka spreman tranzitni centar u Prevlaci

Zbog kiše i niskih temperatura, izbjeglice koje preko Turske i Grčke traže put prema zapadu Europe, mogli bi krenuti novom rutom prema krajnjem jugu Hrvatske. I za takav scenarij Hrvatska je spremna. Kako teku pripreme tranzitnog prihvatnog centra u Prevlaci, doznajte u videoprilogu

26.9.2015.
19:00
VOYO logo

I jug Hrvatske sprema se za izbjeglički val.

Radovi na uređenju bivših vojnih hangara i baraka na Prevlaci nakon više od 15 godina u punom su jeku. Iako ministar Ostojić ne želi predviđati kad bi i hoće li izbjeglice stići južnom rutom, odgovorna država, kaže, za sve mora biti spremna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko bi se to dogodilo, odmah bi ih prebacili na prihvatni centar na Prevlaci. Odatle jednako tako imamo pristaništa. Možemo funkcionirati s brodovima i mislim da je taj potez napravljen zbog odgovornosti i u slučaju da nam bude neophodno. I moram još naglasiti da ćemo tu imati bolju koordinaciju s kolegama u Crnoj Gori.

Ukoliko sa žarišta krize iz Turske i Grčke, izbjeglice krenu preko Albanije i Crne Gore, put prema Zapadu čekat će u tranzitnom centru u Prevlaci, jer poluotok blizu državne granice i izvan naseljenih mjesta logičan je izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da ih ima 2,2 milijuna u Grčkoj i da im je namjera poć u Europu prije zime. Koliko će njih krenuti amo, to ne znamo, samo ćemo se ravnati po situaciji na terenu. Nama je bio cilj da napravimo smještaj preventivnog prihvata za tri do pet tisuća osoba", rekao je glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović

Da bi 50-ak kilometara od gradske jezgre mogao biti tranzitni centar za tisuće izbjeglice, Dubrovčani nemaju ništa protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ih možemo ugostiti mi kao najbogatija županija, naravno da bi trebali dati svoj obol da im pomognemo", izjasnio se Srđan iz Dubrovnika. 

A ukoliko izbjeglice zaista krenu južnom rutom, znat će se i do 48 sati prije nego budu na hrvatskoj granici. Jamstvo je to koje su hrvatskoj policiji dale kolege iz susjednih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo