traži se pomoć vlade / Hrvatski proizvođači svinja strahuju zbog jeftinog uvoza iz Njemačke: 'Nismo uredili regulaciju'

Na hrvatsko tržište počelo je stizati jeftino svinjsko meso iz Njemačke

25.9.2020.
20:15
VOYO logo

Hrvatski proizvođači svinja su u velikim problemima. Ovoga tjedna na tržište je počelo stizati jeftino svinjsko meso iz Njemačke. Nakon pojave afričke svinjske kuge u toj zemlji srušena je cijena svinjskih polovica i prasadi. S obzirom da Njemačka ima zabranu izvoza u Kinu i Aziju ogromne količine njihovog svinjskog mesa stižu u Hrvatsku.

Visok pad cijena

Hrvatski proizvođači strahuju da će ih jeftina roba iz Njemačke dovesti na rub održivosti poslovanja zbog velikog pada cijena. Traže hitan angažman Vlade i novčanu pomoć jer tvrde da bi gubitci mogli dosegnuti i 100 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Treba povezati proizvođače, prerađivače i trgovačke lance kao kanale naših prodaja. Ne mogu funkcionirati svaki za sebe kao tri odvojena svijeta, nego to mora biti jedan lanac koji onda doprinosi i jačanju proizvodnje i trgovine'', kazao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Image
bezopasna za čovjeka /

U Njemačkoj potvrđen slučaj afričke svinjske kuge

Image
bezopasna za čovjeka /

U Njemačkoj potvrđen slučaj afričke svinjske kuge

''Mi nismo od ulaska u EU 2013. godine primijenili do kraja uredbu o uređenju tržišta. Primijenili smo onaj obavezni dio , a onaj koji nije obavezan upravo je ta regulacija
između proizvodnje, prerađivača i trgovine. Moramo to primijeniti ako želimo da naša poljoprivredna proizvodnja ima neku budućnost'', objašnjava Kuterovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena u jednom tjednu nakon pojave afričke svinjske kuge kod divljih svinja, pala je za tovljenike preko 12 posto, a za prasad preko 30 posto. Kina je tada prestala kupovati iz Njemačke, kaže Kuterovac, ali to meso uredno dolazi u RH.

''Gubitka će svakako biti, ali veći i srednji proizvođači imaju neke rezerve. Nažalost, puno onih malih će nastradati'', rekao je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo