IMA ROK OD 15 DANA / Glavaš kažnjen zbog vrijeđanja suda: Zbog izrečenih psovki na izricanju presude mora platiti masnu kaznu

Image
Foto: Josip Regovic/PIXELL

Glavaš je pisanim podneskom sudu naveo da nisu točno navedene riječi u zapisniku o objavi u kojem je konstatirano da je optuženik izgovorio: „Vi ste go*no. Nabijem na ku*ac vas i vaš sud“, već da je on zapravo rekao: 'Sram Vas bilo. Vi ste jedno go*no. Nabijem vas na ku*ac, vas i vaš sud'

10.11.2023.
15:01
Josip Regovic/PIXELL
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu kaznio je Branimira Glavaša zbog vrijeđanja suda, te mu odredio kaznu u iznosu od 5000 eura koja se mora platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja. Glavaš se može žaliti na ovu odluku i za to ima tri dana. Kako je priopćio sud, 27. listopada je objavljena presuda koju je donijelo raspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Objavi presude bili su nazočni zamjenik ŽDO Zagreb, branitelji optuženika, optužena Gordana Getoš Magdić i optuženi Branimir Glavaš te predstavnici medija.

Image
Osuđen po najblažem zakonu /

Sudac pojasnio zbog čega je Glavaš dobio sedam godina zatvora i koje su olakotne okolnosti dovele do niže kazne

Image
Osuđen po najblažem zakonu /

Sudac pojasnio zbog čega je Glavaš dobio sedam godina zatvora i koje su olakotne okolnosti dovele do niže kazne

"Nakon objave presude predsjednik vijeća je ukratko iznosio razloge presude. U tijeku iznošenja razloga presude optuženi Branimir Glavaš reagirao je pitanjem: 'Moram li ja to slušati?', na što mu je od strane predsjednika vijeća odgovoreno da ne mora i da može napustiti sudsku dvoranu. Nakon toga se optuženi Branimir Glavaš ustao i napuštajući sudsku dvoranu obratio predsjedniku vijeća riječima: 'Vi ste go*no. Nabijem na ku*ac vas i vaš sud'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječi koje je izgovorio optuženi Branimir Glavaš napuštajući sudsku dvoranu predstavljaju ometanje reda u sudnici kao i grubo narušavanje dostojanstva suda koje ni na koji način nije povezano sa zaštitom prava obrane optuženika u kaznenom postupku, osobito uzimajući u obzir stadij postupka u kojem su riječi izgovorene. Štoviše, isto se nastavlja i pisanim podneskom koji optuženik putem svojeg branitelja dostavlja sudu, navodeći da nisu točno navedene riječi u zapisniku o objavi u kojem je konstatirano da je optuženik izgovorio: „Vi ste go*no. Nabijem na ku*ac vas i vaš sud.“, već da je on zapravo rekao: 'Sram Vas bilo. Vi ste jedno go*no. Nabijem vas na ku*ac, vas i vaš sud'. Izgovorene i u pisanom podnesku ponovljene riječi optuženika nikako se ne mogu tumačiti drugačije nego namjerom grubog narušavanja dostojanstva suda. Pri tome se radilo o takvom obliku i načinu ometanja reda u sudnici da se izricanjem opomene ili novčanim kažnjavanjem u nižem iznosu ne bi postigla svrha kažnjavanja imajući na umu da je najveći propisani iznos novčane kazne 50.000,00 kuna, pri čemu se vodilo računa i o optuženikovom imovnom stanju", stoji u obrazloženju suda.

POGLEDAJTE VIDEO 'Branimir Glavaš ne planira odlazak u BiH iako sam mu ja sugerirao da ode'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo